15 landen in 22 uur met de Kawasaki Versys 1000 SE

Het ultieme touring record: 15 landen in 22 uur met de Kawasaki Versys 1000 SE door Thierry Sarasyn. Lees hier het hele verhaal

Wat een onbereikbaar record leek, is gelukt met de Kawasaki Versys 1000 SE. Op zaterdag 20 mei, deed Thierry Sarasyn met Kawasaki’s adventure-touring motor op één dag 15 landen* aan. De Belg had amper 22 uur nodig om de 2200 km af te leggen die daarvoor nodig zijn.

Sarasyn was niet aan zijn eerste recordpoging toe. Vorig jaar reed hij al een keer 13 landen op één dag. “Na het record van de Italiaan Valerio Boni in 2021, was dat het tweede officieel geregistreerde Touring record”, vertelt hij. “Maar er waren, vooral online, veel geruchten over motorrijders die veertien landen op één dag gedaan hadden en er is zelfs een video van een rit van 15 landen in 24 uur en 3 minuten. Geen van die pogingen waren met een tracker geregistreerd of op minder dan 24 uur. Na de dertien landen op één dag, had ik nochtans gezegd nooit nog een dergelijk avontuur aan te gaan. Het is een aanslag op je lichaam.”

Zeg nooit nooit

Meningen kunnen bijgestuurd worden. “Toen ik de kans kreeg om met de Kawasaki Versys 1000 SE te rijden, vond ik het een goede gelegenheid om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen. Een rit langs 15 landen, geregistreerd door een erkend tracking systeem én met respect voor verkeersregels en de nodige rust onderweg.” Het comfort en de touring-capaciteiten van de Versys in combinatie met de ervaring opgedaan vorig jaar, zorgden dat de onderneming een succes werd. Om 19.59u reed Sarasyn de grens met Nederland over, net geen 22 uur nadat hij in Polen gestart was. “Sneller dan ik ooit had durven hopen en dan was er nog een tunnel op de Oostenrijkse grens die een uur gesloten werd net voor ik er door moest”, stelt de Belg.

Ervaring

“Met de ervaring van 2022, kon ik de knelpunten die ik toen op mijn route vond, vermijden; Bovendien had ik nu met de Kawasaki Versys 1000 een grotere autonomie en een verbazend comfort. Stellen dat ik nog een eind verder had kunnen rijden, zou de waarheid geweld aandoen zijn, maar ik was minder vermoeid dan vorig jaar. Met ruim 400 km meer op de teller, twee landen extra en bijna drie uur langer in het zadel. Dat was genoeg voor mij. Maar het leek wel alsof de Versys 1000 nog zin had in meer. Als ik een passend idee heb, spring ik misschien weer in het zadel. Ondertussen ben ik heel blij dat ik deze prestatie kon neerzetten. Het lijkt me nauwelijks haalbaar om op een veilige manier meer landen op één dag aan te doen. Dit is een record dat er wellicht nog een hele tijd zal staan.”

Partners

Zonder gerenommeerde partners, zoals Kawasaki Benelux, Motul Oil en Bridgestone hadden ik dit avontuur nooit kunnen opzetten. “Toen Thierry mij benaderde om zijn eigen wereld record te gaan verbreken en dit keer op de Versys 1000 SE, hoefde ik niet lang na te denken,“ meldt Frank Zoontjes van Kawasaki Benelux. “Wij weten inmiddels dat als Thierry een idee heeft, dat hij er dan ook vol voor gaat en voor dit project is de Versys 1000 SE bij de uitstek de geschikte motor voor lange avontuurlijke reizen. Beter bewijs dan dit is er niet. Geen motor dus die deze eer toepasselijker kan dragen dan de Versys 1000 SE!”

* De route: Polen, Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland. Check ook: https://thierry-sarasyn.legendstracking.com/