De nieuwe Yamaha XSR900 2022

Met zijn klassieke look van een jaren 80 sportmotor verhult deze Retro motor een hoop moderne toepassingen en kwaliteiten. Geïnspireerd door enkele van Yamaha's legendarische historische motoren is de XSR900 de keizer van het Yamaha Sport Heritage-assortiment. De motor beschikt over een soepele EU5 889 cc CP3-motor met een ton aan koppel, maar ook over een lichtgewicht Deltabox-gestyled chassis met een radiale Brembo-hoofdcilinder, lichtgewicht Spinforged-wielen en een volledig instelbare vering.

Design & chassis van de Yamaha XSR900

Design

Het tijdloze en sportieve ontwerp in combinatie met verwijzingen naar de Yamaha racer legendes met het Deltabox frame uit de jaren 80, zijn het resultaat van een puur en doelgericht designdoel van Yamaha. Ook het kleurgebruik vindt zijn origine in het Yamaha raceverleden. De Legend Blue-optie is een moderne interpretatie van één van Yamaha's beroemdste racekleurstellingen.

Om de ultieme vorm van de Faster Son filosofie te bereiken zijn details toegevoegd zoals de opening tussen de bultzitting in caféracersstijl en de op racers geïnspireerde brandstoftank, evenals de minimalistische zijpanelen en verborgen achterverlichting.

De XSR900 is overal voorzien van hoogwaardige materialen. Zo vind je sublieme cockpitdetails, geperforeerde vorkhoezen en voetbediening van gesmeed aluminium tot de tweekleurige, dubbel gestikte zitting, en niet te vergeten alle racer-geïnspireerde details zoals de snelsluitingen en inklapbare passagierssteunen. Ook is de traditionele ronde koplamp aanwezig in het design, welke net als de overige verlichting voorzien is van LED, deze en de overige details maken van de XSR900 een Premium Sport Heritage-motor.

Chassis

Aan de basis van de XSR900 staat een Deltabox-frameontwerp, voor het eerst ontwikkeld voor Yamaha's racemotoren uit de jaren '80, dat bekend staat om zijn combinatie van kracht en een laag gewicht. De nieuwste versie van dit frame met wanden van verschillende diktes zorgt voor een sportief en responsief rijgedrag met verbeterde feedback, ofwel een "afgestemde stijfheid". Hierbij ondersteunt de naar achteren gerichte rijpositie met het brede, goed controleerbare stuur, waarnaast de ontspannen voetpositie en het 'sit-in'-zadel (in plaats van 'sit-on') met de rugsteun achter zorgen voor een comfortabel en veilig rijgevoel.

Er zijn geen compromissen gesloten als het gaat om de technische specificaties van de XSR900. Denk onder meer aan de radiale Brembo-hoofdcilinder en dubbele remschijven vóór van 298 mm voor een krachtig remvermogen en een precieze bediening. De volledig instelbare USD-vork en de link-type achterwielophanging zijn eenvoudig aan te passen voor al je behoeften, en de nieuwste superlichte Spinforged-wielen van Yamaha minimaliseren het niet-afgeveerde gewicht voor nog responsievere rijprestaties.

Blok en elektronische rijondersteuning

Blok

Voor de aandrijving heeft Yamaha gekozen voor de CP3-motor van 889 cc welke perfect aansluit op het sportieve en veelzijdige Deltabox-chassis van de XSR900. Het soepele, controleerbare blok biedt een hoog lineair koppel geschikt voor elke rijstijl, waarbij het speciaal afgestemde in- en uitlaatgeluid als muziek in de oren klinkt bij elke rit. De CP3-motor biedt een vermogen van 87,5 kW (119,0 pk) bij 10.000 tpm, max koppel 93,0 Nm bij 7.000 tpm

Elektronische rijondersteuning

Yamaha heeft deze retro ogende motor voorzien van een geavanceerde elektronische rijhulpsysteem.  Dit systeem is gebouwd rond de 6-assige IMU, afgeleid van de R1, en voorziet de subsystemen LSTC (Lean Sensitive Traction Control), SCS (Slide Control System) en het LIFt-controlesysteem (LIF) van het voorwiel voor veilig en comfortabele ritten in verschillende omstandigheden. De controle over deze systemen heb je via het TFT kleurenscherm.

De XSR900 wordt standaard geleverd met hoge specificaties waaronder het Quick Shift Systeem voor op- en terugschakelen zonder koppeling, evenals de Assist & Slipper (A&S)-koppeling voor een betere bestuurbaarheid van het chassis bij het vertragen. De cruisecontrol is ideaal voor als je in een ontspannen bui bent.

Interesse of een vraag?