Gehoorbescherming op de motor

Motoren en geluid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alleen overschrijdt het geluidsniveau bij motorrijden vaak de grens waarop gehoorschade kan ontstaan.

Naast het geluid van de motor krijg je ook te maken met windruis. Bij hoge snelheden of lange ritten kan het geluid en de windruis leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn, en op lange termijn gehoorschade. Als je langer dan 15 minuten 100km/h blijft rijden zonder gehoorbescherming, kan je al gehoorbeschadiging oplopen. En als je harder rijdt, heb je zelfs nog minder tijd nodig voor het beschadigend wordt, met 140 km/h is het namelijk maar 3 minuten.


Gemiddelde Snelheid Gemiddeld volume van windruis onder een helm Maximale tijd zonder risico op gehoorbeschadiging
100 km/h 94 dB 15 minuten
120 km/h 98 dB 7 minuten
140 km/h 102 dB 3 minuten
160 km/h 106 dB 90 seconden

Door oordopjes te gebruiken tijdens het rijden, verminder je de kans op gehoorschade al enorm. Dankzij verschillende soorten en maten gehoorbeschermers kan je ook helemaal zelf bepalen wat het fijnst is voor jouw ritten, je kan zelfs zo ver gaan als de demping uitkiezen. Er zijn oordopjes die klaar zijn om te gebruiken, maar je kan ze ook op maat laten maken.

Kant en klare oordoppen

Voorbeelden van kant en klare oordopjes zijn de Alpine MotoSafe. Deze lijn oordopjes zijn speciaal gemaakt voor motorrijders die verschillende soorten demping zoeken. Zo heb je de Tour plugs die een medium protection filter hebben. Deze filters beschermen je tegen alle schadelijke geluiden terwijl je nog wel alle belangrijke geluiden kan horen zoals het verkeer om je heen, navigatie of intercom. Ze hebben een demping van 17 dB.

Zo heb je ook een paar specifiek voor race, deze hebben een hogere demping van 20 dB zodat jouw gehoor nog altijd beschermd blijft, zelfs bij de hoge snelheden op een circuit.

Naast deze alpine oordopjes kan je ook merk gerelateerde versies vinden, zoals de Kawasaki oordoppen die dempen tot wel 24 dB! Deze zijn dus ook ideaal voor op de weg of het circuit, en komen met een handig opberg doosje.


Kant en klare oordoppen

Op maat gemaakte oordoppen

Het nadeel van kant en klare oordopjes is dat ze misschien niet altijd goed in je oor passen. Geen oor is namelijk het zelfde. Wat dan een goede keuze is, is om de oordopjes op maat te laten maken. Doordat de oordopjes gevormd zijn naar jouw oor, sluiten deze extra goed af, wat er dan weer voor zorgt dat er minder geluid doorgelaten wordt. Een ander voordeel aan op maat gemaakte oordopje is het feit dat je ze kan laten personaliseren, er zijn namelijk enorm veel kleuren om van te kiezen!

Oordopjes op maat laten maken kan bij verschillende bedrijven, maar een van de meest bekendste is Noizezz. Dit bedrijf is in heel Nederland te vinden, ook tijdens evenementen. Zo komen zij van donderdag 21 t/m zondag 24 september, 2023, naar onze Mega Motor Markt in Bodegraven. Tijdens dit evenement kan je dus oordopjes op maat laten maken voor slechts €98,-.


Meer over de Mega Motor Markt