Hoe maak je jouw motor klaar voor winterstalling

Misschien bedenk je nu pas dat de winter er al aan komt, of was je al in mei bezig met alle plannen om je motor te stallen. Hoe dan ook is het belangrijk om je motor klaar te maken voor de winter. Met deze blog willen we je graag helpen met alle belangrijke punten die je langs kunt gaan.

Zodra jouw motor voor een langere tijd stil gaat staan is het goed om verschillende aspecten te checken, klaar te maken of te verwijderen van de motor. Zo kun je het beste de accu uit de motor halen, een hoes aanschaffen als je die nog niet had, en alle vloeistoffen verversen. Maar hiernaast zijn er nog veel meer andere dingen die je zou kunnen doen om er zeker van te zijn dat jouw motor weer lekker door rijdt na de winter.

Let op! Wat je ook doet, voorkom de motor in de winter af en toe te starten. Hij komt dan namelijk niet op temperatuur en je accu zal niet bijladen. Ga liever op een mooie, droge dag een langer stuk rijden. Let er dan ook op dat er niet gestrooid is.

Accu

Zoals al genoemd is een van de eerste dingen waar je aan zal denken: de accu. Ookal zet je de motor weg met een volle accu bestaat er de kans dat je motor na een aantal maanden niet meer zal starten. Omdat de accu zo belangrijk is, en ook kwetsbaar, kun je deze het beste aan een druppellader koppelen.

Een druppellader ‘speelt’ een beetje met de stroomtoevoer. Zo stopt het laadproces als hij volledig is opgeladen, en zodra de accu weer onder 90% valt begint het proces opnieuw. Hierdoor wordt de accu nooit lui en gaat hij langer mee. Als je geen druppellader hebt kun je ook elke maand de accu bijladen.

Roest in de tank

Het is mogelijk dat er roest ontstaat in de tank door vocht wat aangetrokken wordt door de benzine. De benzine die wij tegenwoordig tanken bevat namelijk 5% ethanol. De binnenzijde van je benzinetank zou kunnen roesten door het vocht als hij niet helemaal vol zit met benzine. Om dit te voorkomen kun je de motor het beste wegzetten met een volle tank.

Brandstofadditieven

Om te voorkomen dat er afzettingen ontstaan kun je een brandstofadditief toevoegen. Een voorbeeld is de Motorex Fuel Stabilizer, deze is namelijk speciaal gemaakt voor als de motor een lange periode stil staat. Fuel stabilizer zorgt ervoor dat de benzine in de tank niet snel verouderd en het injectie of carburateur systeem niet aangetast wordt. Zorg er wel voor dat je, na het toevoegen van een brandstofadditief, nog een kort rondje gaat rijden zodat het in de leidingen terecht komt.

Vloeistoffen

Vloeistoffen in de motor worden niet altijd regelmatig verwisseld, dit is het perfecte moment om dat wel te doen. Er kunnen vuilresten in de motorolie zitten die langzaam onder in je blok zakken. Door het vuil smeert de olie minder goed, hierom kun je de motorolie en het oliefilter het beste verversen voor de stalling.

Hiernaast is het ook verstandig om de koelvloeistof te verversen. Als je dit doet kun je eventueel een onverdunde koelvloeistof te gebruiken, daarmee kun je namelijk temperaturen tot -40 graden aan. Hoe dan ook zal je motor blij zijn met nieuwe koelvloeistof.

Wassen, poetsen en smeren

Zodat jouw motor op zijn mooist weer de stalling uit komt is het belangrijk dat je nog wat aandacht besteed aan het schoonmaken ervan. De kans bestaat dat er nog dode vliegjes en andere resten op jouw motor zitten die in de lak kunnen gaan zitten.

Naast roest in de tank kunnen ook andere delen van de motor roest aantrekken. Deze onderdelen kun je dan het beste invetten. Zo kun je de ketting bijvoorbeeld eerst goed schoonmaken met een kettingreiniger en daarna met een kettinspray invetten.

Belangrijk hierbij is dat je de schijfremmen niet inspuit. Vorkpoten en demperstangen van schokdempers kun je dun invetten. Alle gelakte en chroomdelen die niet warm worden kunnen in een harde was gezet worden. De uitlaat en andere metalen delen kun je het beste behandelen met een fijne olie, zoals WD40.

Licht en startschakelaars en het contactslot op je stuur zijn ook gevoelig voor vocht. Spuit deze schakelaars in met contact spray. Zo voorkom je roestvorming en vochtophoping.

Daarnaast kun je de gas-, koppelings-, rem- en choke-kabels van je motor aan het begin van de winter goed inspuiten. Gebruik een waxspray voor alle rubberen en kunststof onderdelen van de motor. Benzineslangen en stofkappen worden zo beschermd tegen uitdroging.

Banden

Als je motor langere tijd op dezelfde plek blijft staan is het risico dat de banden vlak worden. Hierom kun je de motor het beste op zijn middenbok zetten zodat het achterwiel vrij van de grond is. Als je geen middenbok hebt gaat dat wat lastiger. In dat geval kun je het beste overwegen een paddock stand aan te schaffen. Deze is ook goed te gebruiken tijdens het onderhouden van je motor.

Als dat allemaal niet mogelijk is kun je het beste de bandenspanning met 0,5 bar verhogen en de motor af en toe iets doorrijden. Dit om een vlakke plek tegen te gaan. Let er wel op dat je de bandenspanning voor je eerste rit ook moet checken.

Check alles na

Voordat je de motor dan definitief gaat stallen kun je nog alle onderhoudsgevoelige onderdelen nalopen. Banden, ketting en de tandwielen inspecteren is dan aangeraden. Ale je zelf de motor onderhoudt, is de winterperiode ideaal om reparaties en onderhoud uit te voeren.

Opslag

Het beste is om je motor binnen in opslag te zetten, daar is het droog en soms zelfs verwarmd. Je kunt je motor ook nog afdekken met een goed ventilerende motorhoes en geen dekens, lakens of slaapzakken. Hierdoor is er onvoldoende ventilatie en ontstaat er gemakkelijker roest.

Als je de motor in de winter buiten moet stallen is het ook belangrijk dat je een goed ventilerende buitenhoes hebt. Haak de hoes aan de onderkant goed vast zodat deze niet wegwaait, en let erop dat de hoes vrij blijft van de grond (het liefst 10cm). Zodra het weer het toelaat is het aan te raden je motor een paar weken te laten luchten.